glutenvrij eten

Gluten is een groep eiwitten die in de meeste granen voorkomt en in de producten die er van gemaakt worden. Granen die gluten bevatten zijn tarwe, rogge, spelt, gerst, rijst, haver, mais en teff. Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Mensen met een gluten-intolerantie of coeiliakie reageren op de gliadinefractie van het gluten. Granen zoals rijst, mais en teff bevatten weinig tot geen van deze gliadines en kunnen daarom wel gegeten worden door mensen een intolerantie of coeliakie. Gluten komt van het Latijnse gluten en betekent lijm. In producten zoals brood, pasta en gebak hebben gluten ook lijmachtige eigenschappen. De gluten zorgen voor binding en elasticiteit. Je zou kunnen zeggen dat gluten de bouwstenen of het skelet vormen van een deegproduct. Door de gluten kan een brood rijzen en behoudt het zijn vorm na het bakken. Glutenrijke melen worden ook vaak toegevoegd aan industrieel vervaardigde voedingsmiddelen vanwege de bindende eigenschappen. Het wordt onder andere verwerkt in diverse sauzen, soepen, snoepgoed, maar ook als vulmiddel in kruiden- en specerijenmengsels en in sommige kruidentheeën.

Ook als je geen gluten allergie of intolerantie hebt is het een goed idee om er een stuk minder van te eten of het zelfs helemaal uit je dieet weg te laten. Het westerse dieet is voor een groot deel gebaseerd op producten gemaakt van tarwe. En brood bevat dubbel zo veel gluten ten opzichte van 30 jaar terug. Er zijn ook klachten die samen kunnen hangen met een overmaat aan gluten zoals migraine, of andere neurologische klachten die kunnen verbeteren als je er minder van eet.
De meeste mensen eten ‘s ochtends en ‘s middags brood, regelmatig een bord pasta als avondeten en vaak wordt bij het diner ook nog brood gegeten. En daarbij komen dan de koekjes, gebak en snacks en crackers die men tussendoor eet. Naast de gluten bevatten deze producten veel koolhydraten, ofwel suiker in de vorm van zetmeel. We eten veel te veel koolhydraten in het westen. Het teveel aan suikers dat je eet wordt omgezet in vet, je wordt er dus dik van. Daarnaast vergroot het de kans op diabetes, kanker en andere ouderdomsziekten.
Het is een goed idee te ontbijten met bijvoorbeeld een havermout en ‘s middags het brood te vervangen door een extra portie groenten of een soep of salade. Ook kun je gebruik maken van zaden en granen zoals quinoa, boekweit, zilvervliesrijst of teff of de melen die hiervan gemaakt zijn. Deze producten zijn ook rijk aan (langzame) koolhydraten, eet ze daarom maar bij een of twee maaltijden per dag. Zeker als je wil afvallen is het aan te raden om hier niet te veel van te gebruiken. Zoals zojuist beschreven is het gezonder om minder koolhydraten te eten, maar soms heb je gewoon ontzettend veel zin in een boterham of is het praktischer. En met feestdagen wil je misschien je gasten (en natuurlijk jezelf!) trakteren op een koekje of gebak. Wij adviseren dan zelf iets te bakken. De meeste glutenvrije producten in de winkelschappen zijn namelijk gemaakt geraffineerde witte melen en zetmelen en bevatten vaak veel toegevoegde suikers en hulpstoffen en zijn daarom nog ongezonder dan de glutenvolle varianten. Eigenlijk bestaat er geen goed substituut voor gluten of tarwemeel. Iedereen die wel eens glutenvrij brood heeft gegeten weet dat het echt anders smaakt en een andere textuur heeft dan gewoon brood. Daarom ben ik opzoek gegaan naar tradionele recepten , die van nature glutenvrij zijn.

glutenvrije recepten

Glutenvrij eten recepten 
Een wafel zonder schuldgevoel
februari 15, 2023 by admin 


Deze wafels van amandelmeel kan je zonder schuldgevoel snoepen, ze zijn luchtig en voedzaam en uiteraard...


Read More
Glutenvrij eten recepten 
Frisse pompoensoep
februari 15, 2023 by admin 


Bij de herfst hoort pompoen … alleen al om de kleur! Als de bladeren verkleuren krijg ik altijd een nostalgisch...


Read More
gezonde voeding Glutenvrij eten recepten 
Sinaasappel kokosmakronen
februari 15, 2023 by admin 


  Deze kokosmakronen zijn geraffineerde suiker-gluten- en lactosevrij. Kokos bevat bovendien veel...


Read More
Glutenvrij eten recepten 
Socca – de gezonde variant van brood of pizza
februari 15, 2023 by admin 


Heb je veel zin in een Pizza of brood maar wil je niet te veel koolhydraten eten en een gezond alternatief?...


Read More
Glutenvrij eten recepten 
Bliss Balls (ofwel Ladoo)
februari 15, 2023 by admin 


In de Ayurvedische keuken maken ze graag ladoo. Een veelal gezonde zoete traktatie mits met mate gegeten....


Read More
Glutenvrij eten recepten 
Amandelpannenkoeken
februari 15, 2023 by admin 


Ik maak graag pannenkoekjes voor mezelf maar ook voor mijn dochter. Het is een makkelijk en voedzaam...


Read More
Glutenvrij eten recepten 
Appelroosjes – een glutenvrij en suikerarm taartje
februari 15, 2023 by admin 


Als je een mooi glutenvrij suikerarm taartje wil maken, kies dan voor een appelroosje. Voor mijn dochter...


Read More
gezonde voeding Glutenvrij eten hormonen natuurlijke schoonheid recepten 
kurkuma gummies
februari 12, 2023 by admin 


Dit is een soort snoepjes variant van de goldenmilk. In het winterseizoen kan de weerstand wel een boost...


Read More
Glutenvrij eten recepten 
Glutenvrije kardemom-rooskoekjes
februari 8, 2023 by admin 


Dit recept is geïnspireerd op een oud Koerdisch recept wat traditioneel glutenvrij is omdat het van rijstmeel...


Read More