je bent wat je eet

Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. Het is een primaire levensbehoefte maar neemt ook een belangrijke sociale plaats in ons leven. “Je bent wat je eet”. Dat lijkt een overdreven stelling, maar in vele opzichten is het waar. Voedsel heeft een grote invloed op ons lichaam en onze geest. Wat je eet, bepaalt voor een groot deel hoe gezond je bent. Je kunt je er gelukkig, fit of voldaan door voelen, maar het kan je ook moe of neerslachtig maken. Onze voeding en onze eetmanieren zijn cultuurgebonden. We kunnen heel veel leren van andere culturen en oude gebruiken. En het liefst ook met elkaar delen. Ik geef in dit blog zowel tips uit de westerse als oosterse geneeskunde en voedingsleer. Helaas is de westerse eetcultuur de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. We gebruiken in plaats van vers, natuurlijk en lokaal geproduceerd voedsel steeds meer kunstmatige, massaal en industrieel vervaardigde producten. Vaak zijn we ons daarvan nauwelijks bewust. We eten we met regelmaat voeding zonder enige voedingswaarde. Denk aan snoep, koekjes, frisdrank, gefrituurde snacks en dergelijke. Hoeveel mensen weten niet hoe ze een verantwoord dieet kunnen samenstellen en een gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten? Uit onderzoek van het RIVM is gebleken dat slechts een kwart van de Nederlandse bevolking voldoende groente en fruit eet. De meeste mensen eten ook te weinig vis en goede vetten en juist veel te veel suiker, zout, vlees en ongezonde vetten. Een enorm groot deel van de bevolking ondervindt gezondheidsproblemen als gevolg van een verkeerd voedingspatroon. Voeding heeft ook een enorme impact op het microbioom wat vervolgens weer een grote impact heeft op je hele gezondheid.

Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding
(Hippocrates, grondlegger van de reguliere geneeskunde 460-375 BC)

Verkeerde voeding kan talloze klachten en ziektes veroorzaken van vermoeidheid, darmklachten en depressies tot obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Voor je gezondheid maar ook voor je mindset is het dus belangrijk om te kiezen voor de juiste voeding.  Alleen is de juiste voeding voor iedereen anders. Er zijn wel wat algemene leefregels maar welke voeding goed voor je is, is heel persoonlijk Ik heb zelf ervaren hoeveel impact voeding kan hebben op je zijn. Door mijn glutenvrije dieet werd ik genoodzaakt gezonde alternatieven te vinden. Ik ben op dat gebied een expert geworden en verkies het liefst authentieke,  gezonde van nature glutenvrije gerechten.

je bent wat je eet Microbioom 
een gezonde voorraadkast
februari 14, 2023 by admin 


Het liefst zou ik een grote kelder hebben vol met weck en voorraad! Wellicht komt dit door mijn oma die daadwerkelijk...


Read More
je bent wat je eet Microbioom 
spice up!
februari 8, 2023 by admin 


Kruiden en specerijen horen eigenlijk net als groente en fruit in je dagelijkse voeding thuis. Niet alleen...


Read More

Microbioom

Je darmflora is zo persoonlijk als je vingerafdruk en wordt ideaal gezien doorgegeven door de moeder via de natuurlijke geboorte. De kwaliteit van je moeders darm- en vaginale flora bepaalt dus jou start! Of en hoelang je daarna borstvoeding krijgt bepaalt hoe het microbioom verder floreert.
Voeding, stress, medicatie en leefstijl hebben allemaal impact op de darmflora ofwel het microbioom.
En dat microbioom heeft weer invloed op jou! Je huid, gezondheid, psyche en ook je gewicht worden allemaal beïnvloed door het microbioom.
Veel mensen slikken probiotica of willen probiotica gebruiken. Omdat de darmflora zo persoonlijk is zou de probiotica ook persoonlijk afgestemd moeten worden. Deskundig advies is hierbij belangrijk. Dat geldt evenzeer voor de periode van inname. Een goede probiobiotica is een persoonlijke probiotica, op maat gemaakt op basis van een microbioomonderzoek bijvoorbeeld.
Daarnaast spelen veel andere factoren een rol: de aanwezigheid van gisten, parasieten of het eten van voor de persoon irriterende stoffen zoals allergenen. Om het microbioom daadwerkelijk te verbeteren dient ook de voeding onder de loep genomen te worden. In de praktijk gebruiken we hiervoor het microbioom onderzoek. Dit onderzoek kan inzicht geven in de oorzaak van klachten zoals het al dan niet aanwezig zijn van parasieten of schadelijke bacteriën dan wel het ontbreken van bepaalde gezonde essentiële bacteriën.

je bent wat je eet Microbioom 
een gezonde voorraadkast
februari 14, 2023 by admin 


Het liefst zou ik een grote kelder hebben vol met weck en voorraad! Wellicht komt dit door mijn oma die daadwerkelijk...


Read More
Microbioom 
yoghurt – optimale vertering
februari 8, 2023 by admin 


In het westen eten we vaak yoghurt met fruit. In India, vinden ze dit geen goede combinatie. Westers...


Read More
hormonen Microbioom 
Salie, het groene winterkruid
februari 8, 2023 by admin 


Het is een heel goed idee om zelf “wilde”kruiden te planten in de tuin. Je hebt er geen grote tuin...


Read More