“The wound is where the light enters you.”
Rumi
Door het oplopen van hersenletsel als jongvolwassene was ik een tijd uit de running en dacht ik dat ik mijn droom van een eigen, toen nog reguliere, praktijk zou moeten vergeten. Ik besloot niet op te geven en te geloven in mijn droom en oneindige groeimogelijkheden als mens. Juist in deze tegenslagen vinden we vaak onze eigenheid en potentie, die vaak in de kindertijd al zichtbaar is, terug.
‘’Veel van onze diepste motieven komen niet uit een volwassen logica van hoe dingen werken in de wereld, maar uit iets dat bevroren is uit de kindertijd.’’
Kazuo Ishiguro
Door mijn eigen weg te volgen heb ik veel overwonnen waarbij ik mijn eigenheid nooit ben verloren. Mijn interesse heeft altijd gelegen in de combinatie van het beste van de wereld van de reguliere westerse geneeskunde en de niet-westerse manier van kijken waarin het Oosterse gedachtengoed meer hart geeft aan het hoofd en ook een ware schat aan kennis bevat die nu veelal wordt omarmd door wetenschap en waarvan ook facetten nu steeds meer worden ingezet, zoals yoga of mindfulness.
Ik geloof dat die twee werelden elkaar kunnen aanvullen en juist niet uitsluiten. Vandaar ook mijn studie en reguliere achtergrond waarin ik academische kennis uit de reguliere geneeskunde koppel aan de inzichten uit de complementaire geneeswijzen, voeding, lifestyle en psychologie.
Ik geloof dat als iemand iets heeft doorgemaakt, hij écht van de hoed en de rand weet. Dit is niet weten met het hoofd maar weten met zijn. Ik heb zelf ervaren hoe het is om anders te moeten eten. Aanvankelijk leek mijn opkomende gluten-allergie te botsen met mijn liefde voor koken en lekker eten. De glutenvrije varianten van voedingsmiddelen die ik kreeg voorgeschreven waren vaak minder lekker, maar ook minder gezond. Mijn geloof in gezonde, smaakvolle alternatieven mondde uit in een langdurige maar inspirerende zoektocht naar oude traditionele recepten uit verschillende culturen die van nature glutenvrij zijn. Het heeft me een schat aan kennis, overheerlijke gerechten en traditionele kookwijzen opgeleverd. Nog elke dag doe ik nieuwe inspiratie op. Als mesoloog is gezonde voeding hierdoor mijn onderscheidende specialisme geworden. Het past perfect bij mijn filosofie dat je wond uiteindelijk je grootste talent kan worden. In mijn praktijk in Tilburg zie ik dit soort voorbeelden ook veel voorbijkomen.
Voor mij gaat gezondheid over of je leeft in overeenstemming met wie je bent. Maar gezondheid gaat net zo goed over hoe je eet, of dit bij je past en hoe je je daar bij voelt. Helaas is gezonde voeding in de westerse wereld nog steeds geen officiële partner in het bestrijden van ziekte. En ook op het gebied van de impact van mindset is nog veel te winnen.
Als moeder van een dochter en vrouw voel ik me verbonden met het welzijn van vrouwen, omdat ik geloof dat dit ons allemaal zal helpen. We bevinden ons in een tijd waarin we elkaar als vrouw weer zouden mogen steunen. Daarin kunnen we ook weer veel van andere culturen leren. Ik heb zelf ook ervaren hoe het is om alleen te staan. We zouden onze waarden en soms stille kracht weer mogen bundelen. In mijn praktijk ervaar ik dagelijks de eenzaamheid van vrouwen op dit vlak en de veelheid van klachten die voortkomen uit de individualistische, en ook veelal nog steeds op mannen gerichte, gehaaste maatschappij. Ik hoop dat ik, met het delen van mijn kennis over voeding, natuurlijke schoonheid en gezondheid, vrouwen kan helpen in hun vrouwelijke kracht te komen.
In de loop van mijn carrière ( ik begon mijn eigen praktijk in 2006) heb ik inspirerende professionals ontmoet met wie ik nog steeds samenwerk om mijn patiënten optimaal te kunnen helpen. Mijn wens om een gezondheidscentrum op te richten waarin mensen binnen de muren van één plek optimaal geholpen konden worden, is in 2017 werkelijkheid geworden.
Er is niet één manier om iemand te helpen. Ik kijk naar de hele mens die ik voor me heb en wil zijn hulpvraag niet uit het oog verliezen. Als ik iemand écht heb gezien, ga ik met een goed gevoel naar huis.